A hegkezelés nem esztétikai kérdés. Nem elsősorban. Nyugati országokban műtéti eljárásokat követően már a rehabilitáció része a gyógytorna, vagy rehabilitációs tréning mellett a hegkezelés. Az oka pedig az, hogy legyen a hegképződés fiziológiás vagy patológiás, a területet a hegesedés következtében az eredetihez képest eltérő szövetek határozzák meg, így sérül a kötőszövet, funkcionálisan sérül a kinetikus lánc (myofasciális lánc), a területen letapadások (cross-linkek) alakulnak ki, csökken a sliding mechanizmus (a fasciális rendszer elcsúszási mechanizmusa) ezáltal sérülni fog a mozgásminta, és a kezeletlen heg az évek alatt súlyos degeneratív mozgás-szervrendszeri, és belsőszervi problémákhoz fog vezetni.

 

Hogyan segít a hegkezelés?
A sebgyógyulást természetesen befolyásolják genetikai tényezők, de a folyamat alapjai minden esetben ugyan azok. A hegkezelés kiegészíti a rehabilitációban résztvevő szakemberek munkáját. Amennyiben lehetősége van a páciensnek és talál a környezetében hegkezelő szakembert, a kezelés akár 48-72 óra után megkezdhető a kezelés, a sebtől távolabb eső régiókban. A heg területének direkt kezelésére általában a második héttől van lehetőség. A folyamat még akkor is zajlik a háttérben, amikor a páciens azt gondolja testében már régen lezajlottak a műtét (sérülés) területén a folyamatok. Hetekkel, hónapokkal utána is lehetőségünk van szignifikánsan befolyásolni a szövet gyógyulását. A hegképződés tehát hosszú folyamat, de a kezelés mihamarabbi megkezdésének kiemelten fontos szerepe van. Az első hónapokban még esztétikailag is befolyásolható a friss heg alakulása (ami egy mellplasztika esetében például nem elengedhetetlen szempont). Ez idő alatt lehet funkcionálisan leginkább befolyásolni manuális technikákkal a területet, és vissza lehet állítani a terület fiziológiás működését. A már régi, érett hegen is lehet, sőt kötelező dolgozni. A letapadások, az érintett belső szerveken rosszindulatú sejtképződéshez vezethetnek, és az évek során súlyos belsőszervi problémákat idézhetnek elő. A kezeletlen heg körül kialakult letapadások magyarázatot adhatnak egy azonosítatlan eredetű mozgásszervi fájdalomra, hiszen fasciális rendszerünk egy egész, minden mindennel összefügg, így a test egyetlen apró területét érintő letapadás felboríthatja a mozgás szervrendszerének teljes fiziológiás működését.

Az élsportolónak, akinek kezeletlen heges területe van, nem lesz ugyan az a mozgástartománya, csökken a sebessége, lendülete, ereje, mert a fascia elveszti rugalmasságát. Mozgásmintái megváltoznak, ami kopáshoz gyulladáshoz vezet, megnő a további sérülések veszélye.
Legyen szó műtét utáni hegről (például: császármetszés, gerincműtét, térdműtét, törések utáni műtét, esztétikai és korrekciós műtét, esetleg tetoválás) vagy myofasciális szakadások után csak belsőleg keletkezett hegről, a hegkezelésnek van létjogosultsága, több, mint gondolnánk.

A Mozgáskörben elérhető szolgáltatás a Hegkezelés. A heg felmérésére bejelentkezni, érdeklődni, a +36 70 677 1336-os telefonszámon lehet.