Prevenciós – és sportrehabilitációs tréning

A Prevenciós – és sportrehabilitációs tréner szakma hazánkban az utóbbi években kezd elterjedni, míg nyugatabbra már régóta nagy segítséget nyújt az egészségügy és a sportszakma határterületein. A szakember tevékenységi köre két csoportra osztható: preventív terápiára, és rehabilitációra.
Prevenció mindannyiunknak szükséges, hiszen életmódunkból adódóan testünket nem használjuk fiziológiásan, és ezért egészen fiatal korban megjelennek már olyan mozgásszervi panaszok, melyek igen megkeserítik a hétköznapokat. Általános vagy sportolói állapotfelmérést végzünk, melynek során légzés, testtartás és mozgásminta elemzéssel vizsgáljuk a páciens fascia láncainak (kinetikus láncainak) állapotát. Információt kapunk a rosszul rögzült légzés – és mozgásmintákról, magyarázatot kapunk a már kialakult degeneratív mozgásszervi panaszok hátterére, és a megfelelő kognitív szemléletű terápiával képesek vagyunk elkerülni az ezekből eredő további mozgásszervi panaszokat, sérüléseket. A porckorong sérv, a becsípődések, ízületi gyulladások, a krónikus hátfájás, derékfájás, stb., elkerülhető, rendbe tehető. Javaslatot tudunk tenni más szakemberek bevonására, akikkel szükség esetén közreműködve a páciens teljesen új önmagát ismerheti meg. Nincs eset, ahol a prevenció ne lenne rehabilitáció is, ezért a szakma két területe között nagy az átfedés.

Rehabilitációs, sportrehabilitációs trénerként akut és krónikus mozgásszervi panaszokkal foglalkozunk. Többek közt EFT (előrehelyezett fejtartás), hanyag tartás, ízületi gyulladás, becsípődés, porckopás, teniszkönyök/golfkönyök, porckorongsérv, befagyott váll, hobbi – és élsportolói sportártalmak és sportsérülések rehabilitációja, törés, izomszakadás, műtét utáni rekondícionálás, teljesítményjavítás. Sportrehabilitáció során a sérülés napjától az első versenyig/meccsig végigkísérjük a sportolót a rehabilitáció útján, melyet szeretünk inkább rekondícionálásnak is hívni, hiszen célunk, hogy az alkalmazott kognitív funkcionális terápia hatására a sportolónk teljesítménye a sérülés előttihez képest akár javuljon, egészségére tudatosabban oda tudjon figyelni, fejlődésével hozzájárulhasson a jövőbeni sérülések elkerüléséhez.

A terápia során többek közt Kinesio tape-et, SMR eszközöket, Medical Flossing-ot, nyirokmasszázst, hegkezelést, fascia tréning – és jóga gyakorlatokat alkalmazunk.

A sportrehabilitációs tréner a páciens személyes céljaira, sportágára tekintettel egyénre szabottan állítja össze a rehabilitáció/rekondícionálás tervét, melyen szükség esetén a páciens/sportoló orvosával, erőnléti vagy szakedzőjével kooperálva halad végig.

Szakemberünk: Benkné Cselényi Szandra – sportedző, jóga oktató, prevenciós – és sportrehabilitációs tréner